Zupa z buraka, selera, jabłka na mleczku kokosowym

4 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Jesienią królują zupy, ta skrywa wiele smaków pysznych jesiennych warzyw.
To szybka i sycąca pozycja z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 cebula
    1 ząbek czosnku
    6 łyżek oliwy z oliwek
    kilka ziaren pieprzu,
    kilka ziaren ziela angielskiego
    papryczka peperoncino
    1 mały młody seler
    3 buraki
    2 jabłka
    sok i skórka z cytryny
    200 ml mleka kokosowego
    1 łyzka sosu sojowego

    młode listki buraka do posypania
    ziarna słonecznika i dyni do posypania
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Zupa z buraka, selera, jabłka na mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażam czosnke, cebulę, z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i papryczką peperoncino
  • 2. Gdy cebula jest zeszklona przesmażam dalej razem z selerem przez około 20 min.
  • 3. Do przesmażonego selera dolewam wodę, dodaję buraki, sok z cytryny 1 jabłko - gotuję około 15 minut
  • 4. Całość blenduję, dodaję mleczko kokosowe, sos sojowy, skórkę z cytryny - zagotowuję
  • 5. Jabłko ścieram na tarce o grubym oczku. Do miseczek przekładam po 2 łyzki startego jabłka, nalewam zupę, dekoruję młodymi listkami buraka i obsypuję ziarnami. Smacznego

Porady

Ja wykorzystałam antonówki, które dodają charakteru zupie, dzięki naturalnej kwasowości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe Buraki Jabłka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować