Zupa z bobem, kapustą pekińską, pomidorami i ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób

Przygotowana na wywarze drobiowym zupa z bobem, kapustą pekińską i świeżymi pomidorami. Z dodatkiem ryżu i aromatycznych przypraw.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Wywar:
    2 ćwiartki z kurczaka
    10 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    10 ziarenek pieprzu
    sól

    Pozostałe składniki:
    500 gram bobu
    1 łyżeczka cukru
    170 gram pietruszki
    250 gram marchewki
    1/2 główki kapusty pekińskiej
    100 gram ryżu
    3 pomidory
    100 gram śmietany
    2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka tymianku
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z bobem, kapustą pekińską, pomidorami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny, następnie dodajemy sól, ziele, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i gotujemy przez 45 minut. Wyjmujemy mięso z garnka.

    W międzyczasie gotujemy bób - wrzucamy go do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skórek.

    Pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gorącego wywaru. Gotujemy 5 minut. Dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, ryż, pomidory pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Gotujemy 15 minut.

    Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy oraz obrany bób. Doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Kapusta pekińska Ryż Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować