Moja propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni.
40 min
Składniki:
500 g karkówki wieprzowej
kilka grzybów mun
2 łyżki oleju sezamowego
duża marchew
pietruszka
mały seler
por (biała część)
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
500 ml bulionu wołowego
1,25 l bulionu warzywnego
mała kapusta pekińska
2 łyżki ryżu jaśminowego
ocet ryżowy
mielony imbir
sól ,pieprz
Zupa orientalna z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego.
Komentarze