Zupa warstwowa z makaronem wstążki

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa jest dobra na wszystko.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    60 g szynki prosciutto
    2 pomidory
    mała cukinia
    8 małych pieczarek
    100 g makaronu wstążki Lubella jajeczna 5 jaj
    łyżka masła
    12 kulek sera mozzarella mini
    duża garść pokrojonego jarmużu
    4 łyżki sosu rybnego
    szczypta chili
    szczypta cukru
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warstwowa z makaronem wstążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę i delikatnie smażyć na oleju rzepakowym w garnku. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki i dalej smażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory pozbawione skórki i piętki, pokrojone w kostkę. Kolejna warstwa to cukinia pokrojona w kostkę podobnej wielkości jak kostka pomidorowa. Lekko przemieszać. Dodać pieczarki pokrojone na cztery części. Teraz dodać makaron i na makaronie położyć łyżkę masła. Nalać wrzątek, tak żeby makaronem był tylko przykryty. Gotować 5 min na mocniejszym ogniu. Kolejna warstwa to ser i jarmuż. Gotować jeszcze 3 minuty. Zupa prawie gotowa. Wystarczy jeszcze dodać sos rybny, szczyptę chili, szczyptę cukru, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku i dobrze pomieszać. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron tagliatelle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować