Wstążki warzyw z czarnym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać marchew. Cukinie i marchew ścinać obierakiem do warzyw na cienkie paseczki. Paprykę pokroić w cienkie paski.
2.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszklić. Następnie dodać starty imbir i skórkę z cytryny. Smażyć przez minutę.
3.Dodać białe wino, poczekać aż odparuje.
4.Dodać marchewkę, paprykę i cukinię, chwilkę smażyć na średnim ogniu, potem poddusić dodając wody (niecałe 10 min)
5.W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron. Następnie dodać do warzyw. Doprawić pieprzem, dodać sok z cytryny i wody jeżeli danie będzie za suche. Podgrzać na wolnym ogniu ok. 2 min
6.Podawać udekorowane posiekaną natką pietruszki. Idealnie smakuje z białym winem.
Komentarze