Wstążki warzyw z czarnym makaronem

4.5 (151 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Niezwykła kompozycja barw i kolorów. Słodkie warzywa i zdecydowane przyprawy. Jedząc to danie czujemy się jak w wykwintnej włoskiej restauracji.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka: 2 sztuki
    - papryka: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka

    - cebulka: 1 sztuka
    - imbir świeży kostka około 2 cm: 1 sztuka
    - skórka z cytryny obrana: 0.5 łyżeczki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - makaron spaghetti czarny (barwiony sepia): 200 gramów
    - białe wino: 0.5 szklanki
    - natka pietruszki: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wstążki warzyw z czarnym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać marchew. Cukinie i marchew ścinać obierakiem do warzyw na cienkie paseczki. Paprykę pokroić w cienkie paski.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszklić. Następnie dodać starty imbir i skórkę z cytryny. Smażyć przez minutę.
  • 3. Dodać białe wino, poczekać aż odparuje.
  • 4. Dodać marchewkę, paprykę i cukinię, chwilkę smażyć na średnim ogniu, potem poddusić dodając wody (niecałe 10 min)
  • 5. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron. Następnie dodać do warzyw. Doprawić pieprzem, dodać sok z cytryny i wody jeżeli danie będzie za suche. Podgrzać na wolnym ogniu ok. 2 min
  • 6. Podawać udekorowane posiekaną natką pietruszki. Idealnie smakuje z białym winem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować