Zupa wiśniowa z makaronem

4.42 (178 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa wiśniowa to smaczna zupa na letnie obiady. Zupa wiśniowa doskonale smakuje podana z makaronem. Warto pamiętać, że zupa wiśniowa z kisielem to apetyczna propozycja na podwieczorek.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa wiśniowa:
    - wiśnie świeże: 1 kilogram
    - kisiel wiśniowy: 1 sztuka
    - goździki: 5 sztuk
    - cynamon: 1 szczypta
    - cukier kryształ: 0.5 szklanki
    - kwasek cytrynowy: 0.5 łyżeczki
    Dodatki:
    - makaron świderki: 0.5 opakowania
    - śmietana gęsta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.42 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa wiśniowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa wiśniowa - przepis:
    Na początek wiśnie należy wypłukać , wydrylować i włożyć do garnka zalać 2 litrami wody. Składniki na zupę wiśniową należy zagotować.
    Następnie należy dodać cukier, cynamon, goździki, kwasek cytrynowy i gotować 10 minut.
  • 2. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie kisielu w 0,5 szklance wody i wlanie do zupy . Zupa wiśniowa powinna być zagotowanie w całości. Następnie zupa wiśniowa powinna być zdjęta z gazu i zmiksowana blenderem na gładka masę.
  • 3. Zupa wiśniowa powinna być podawana z ugotowanym makaronem i ozdobiona kleksem ze śmietany. Zupa wiśniowa świetnie wygląda przyozdobiona wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron świderki (fusilli)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zupa wiśniowa to świetny pomysł na podwieczorek w sezonie owocowym. Zupa wiśniowa z makaronem to tradycyjne połączenie zajadane w czasach dzieciństwa. Zupa wiśniowa może być podawana z pokrojonymi naleśnikami, podpieczonymi kromkami chałki albo z ugotowanym na sypko ryżem. Zupa wiśniowa najczęściej doprawiana korzennymi przyprawami np.: jest cynamonem, goździkami, kardamonem lub gałką muszkatołową.

Jak ugotować zupę wiśniową?

Zupa wiśniowa to przysmak serwowany podczas upalnych letnich dni. Wystarczy wydrylować wiśnie, posypać cukrem i zalać wodą. Całość należy gotować z cynamonem, kardamonem i goździkami. Na koniec można doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Zupa wiśniowa powinna być doprawiona śmietaną albo mleczkiem kokosowym. Wtedy zupa wiśniowa będzie przystosowana dla wegan. Przeciwnicy zup owocowych często podkreślają, że bez zabielenia zupa jest po prostu kompotem.

Warto wiedzieć, że wiśnie i kokos to idealne połączenie smaków, które często można spotkać np.: w formie ciasta lub jako deser podawany w pucharkach. Gotowa zupa wiśniowa może być serwowana jako chłodnik na słodko. Zupa wiśniowa z kisielem będzie gęstą przekąską podczas ciepłych dni.

Zupa wiśniowa to smaczna zupa na letnie obiady. Doskonale smakuje podana z makaronem. Zupa wiśniowa z kisielem to apetyczna propozycja na podwieczorek.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować