Zupa szczawiowa z kaszą manną

5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Postanowiliśmy wrócić do korzeni i zrobić uwielbianą przez nas szczawiówkę. Mega pyszna, dokładnie taka jak za dawnych, dziecięcych lat.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • włoszczyzna
    200 g szczawiu
    40 g masła
    1 cebula
    łyżka śmietany 18%
    5 ziemniaków
    3 łyżki kaszy manny
    2 jajka ugotowane na twardo
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa szczawiowa z kaszą manną 1. Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie (1,2 l). Szczaw płuczemy, siekamy i razem z pokrojoną w kostkę cebulą dusimy na maśle. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Do zupy wkładamy pokrojoną na plasterki marchewkę (z ugotowanej włoszczyzny). Następnie dodajemy duszony szczaw, kaszkę i gotujemy kilka minut. Całość zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować