zupa SEROWO-CZOSNKOWA na bazie serka topionego oraz z dodatkiem kładzonych klusek

5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy zostanie trochę rosołu to przeważnie robi się zupę pomidorową ;) bo tak bywa - ja postanowiłam zrobić inną zupę a mianowicie ZUPĘ SEROWO-CZOSNKOWĄ na bazie serka topionego oraz z dodatkiem kładzonych klusek :)
Bardzo prosto się ją robi i naprawdę pysznie smakuje

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1,5 l rosołu który nam został
    marchewka z rosołu
    1 sztuka 100 g serka topionego
    5-6 sporych ząbków czosnku
    2 jajka klasy M
    6 łyżek mąki
    sól, pieprz
    suszony czosnek niedźwiedzi
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa Kluski Ser

Zupa serowo-czosnkowa na bazie serka topionego oraz z dodatkiem kładzonych klusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół ponownie zagotowujemy. Dodajemy serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do zupy. Z jajek, mąki, soli, pieprzu i suszonego czosnku niedźwiedziego zarabiamy gęste ciasto. Łyżeczką taka do herbaty lub zupy kładziemy wprost do garnka kluski - wcześniej zawsze maczając chwilę łyżkę we wrzątku przed nabraniem ciasta - to umożliwi nam łatwe kładzenie klusek. Całość ok. 5 min gotujemy na małym ogniu. Pod sam koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smakowo czy nie potrzeba dodać soli lub pieprzu jeszcze do smaku. Gotową zupę nakładamy i po wierzchu posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim dla dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Sery Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa krem z pora i serka topionego

To może cię zainteresować