Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Ciasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche.
Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam!

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (około 40 sztuk - w zależności od wielkości)
    200g serka topionego
    200g mąki
    125g margaryny
    1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka)
    Dodatkowo:
    20g suszonej cebulki (*)
    przyprawy do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (razem z suszoną cebulką) na jednolitą masę.
    Całość schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (**) na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
    (Ciasto można lekko podsypywać mąką.)
    Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach.
    (Powinny być zarumienione.)
    Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
    Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub w wersji solo, która w moim domu jest praktykowana najczęściej.

Porady

(*) Cebulkę można pominąć, choć przyznam, że jest smacznym akcentem. (**) Im cieniej ciasto zostanie rozwałkowane, tym lepiej - ciastka będą bardziej chrupiące i o odpowiedniej strukturze. Grube mają miękkie wnętrze i są jakby niedopieczone w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować