Zupa krem z pora i serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wzdłuż. Wszystko dokładnie płuczemy ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie pora kroimy byle jak (i tak będzie zmiksowany).
Cebulę siekamy i dusimy razem z porem na maśle przez 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy podduszone warzywa wywarem zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Jeśli jest potrzeba pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i pieprzem.
Zupę miksujemy na gładki krem dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
Podajemy w towarzystwie grzanek pietruszki oraz pokrojonego świeżego pora. SMACZNEGO
Porady
Można do zupy dodać również świeży tymianek oraz kilka kropki cytryny.
Komentarze