Zupa krem z pora i serka topionego

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa krem z pora i serka topionego poleca się na pyszny obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pory
    0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
    Cebula
    2 łyżki masła
    100 g serka topionego np. Gouda lub śmietankowego
    Sól pieprz biały
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pora i serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pora i serka topionego 1. Pory obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wzdłuż. Wszystko dokładnie płuczemy ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie pora kroimy byle jak (i tak będzie zmiksowany).
    Cebulę siekamy i dusimy razem z porem na maśle przez 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
    Podlewamy podduszone warzywa wywarem zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
    Jeśli jest potrzeba pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i pieprzem.
    Zupę miksujemy na gładki krem dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
    Podajemy w towarzystwie grzanek pietruszki oraz pokrojonego świeżego pora. SMACZNEGO

Porady

Można do zupy dodać również świeży tymianek oraz kilka kropki cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować