Zupa serowo cebulowa z pulpetami

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Wymyślona prze ze mnie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    1,5 l wody
    mini kostka smażona cebula
    sól
    pieprz
    kostka rosołowa
    4 kostki sera topionego (np. Ementaler)
    bazylia
    słodka czerwona papryka
    majeranek
    Pulpety:
    0,5 kg mięsa drobiowego mielonego
    1 jajko
    1/2 małej czerstwej bułki
    100 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa serowo cebulowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zdj 1. Z mięsa mielonego robimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy do gotującej się wody i osolonej. Gotujemy przez ok. 10 min. Cebule krajemy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy mini kostkę cebulową.
  • zdj 2. Do garnka wlewamy 1.5 l wody dodajemy kostkę rosołową, wrzucamy serki topione, gotujemy aż do rozpuszczenia serków. Cebulę miksujemy i dodajemy do zupy, wsypujemy majeranek i gotujemy 5 min.
  • zdj 3. Do zupy wkładamy ugotowane pulpety, delikatnie mieszamy i gotujemy 5 min. Wlewamy do bulionówki, posypując papryką i dekorujemy listkiem bazylii.

Porady

można posypać startym serem parmezamem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować