1 kg cebuli
1,5 l wody
mini kostka smażona cebula
sól
pieprz
kostka rosołowa
4 kostki sera topionego (np. Ementaler)
bazylia
słodka czerwona papryka
majeranek
Pulpety:
0,5 kg mięsa drobiowego mielonego
1 jajko
1/2 małej czerstwej bułki
100 ml mleka
Zupa serowo cebulowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa mielonego robimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy do gotującej się wody i osolonej. Gotujemy przez ok. 10 min. Cebule krajemy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy mini kostkę cebulową.
2.Do garnka wlewamy 1.5 l wody dodajemy kostkę rosołową, wrzucamy serki topione, gotujemy aż do rozpuszczenia serków. Cebulę miksujemy i dodajemy do zupy, wsypujemy majeranek i gotujemy 5 min.
3.Do zupy wkładamy ugotowane pulpety, delikatnie mieszamy i gotujemy 5 min. Wlewamy do bulionówki, posypując papryką i dekorujemy listkiem bazylii.
Komentarze