Zupa jest po porostu przepyszna! Skromnie wygląda, ale smakuje fantastycznie! Podobna jest do zwykłej zupy ziemniaczanej, ale to nie to – zdecydowanie lepsze!
50 min
Dla 4 osób
Składniki:
50 dag ziemniaków
20 dag wędzonego boczku
duża cebula
ząbek czosnku
20 dag żółtego sera
100 g topionego serka
2 łyżki śmietany 30%
olej
sól, pieprz, tymianek
przyprawa do zup (ja używam sosu sojowego)
Zupa serowo-cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać ok. 1,2 l wody, włożyć boczek (w całości) i gotować 20 min. Wyjąć boczek, kiedy przestygnie, pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupiąco na oleju. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić na złoto, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przełożyć do garnka z ziemniakami, gotować kilka minut. Dosypać starty żółty ser, włożyć serek topiony. Mieszając gotować 10 min. Dodać śmietankę, przyprawić.
Komentarze