Bezowa słodycz mleczną masą.

0 (0 ocen)

  • 25 min

Moje dzieci lubią ciasta, placek wymyśliłam na urodziny mojego dziecka, bardzo smakował gościom.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    0,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl. cukru
    3 łyzki kakao
    2 łyzki oleju.


    Masa mleczna:
    1 szkl. mleka
    4 łyżki cukru
    4 szkl. mleka w proszku
    1 kostka masła (lub margaryny)
    16g cukru waniliowego

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    1 tabliczka białej czekolady
    10 dag.mała lub margaryny.

    1 opakowanie bez niebieskich
    1 opakowanie bez różowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezowa słodycz mleczną masą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zdj. 1. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie delikatnie wmieszać żółtka. Mąkę przesiewamy, i mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy kakao, i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25x34, i pieczemy około 25 minut w piekarniku 170*C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na połowę.
  • zdj. 2. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, po zagotowaniu studzimy. Masło ucieramy, do utartego masła powoli wlewamy wystudzone mleko, dalej ucieramy, wsypujemy mleko w proszku, dalej ucieramy, tak długo aby nie było grudek z mleka w proszku. Przekładamy placek masą, na masie
    układamy niebieskie bezy. Przykrywamy drugą połową biszkopta.
  • zdj. 3. Połamana czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w misce, w kąpieli wodnej. Kiedy polewa będzie miała jednolitą i płynną masę, polać nią placka i
    na wierzchu poukładać różowe bezy.

Porady

Ciast należy przechowywać w lodówce wtedy masa jest twardsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować