Zupa serowa

4.5 (162 ocen)

Słyszałam o niej niejednokrotnie, ale próbowałam po raz pierwszy. Z czosnkowymi grzankami smakowała wspaniale.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywno drobiowego
    300g sera żółtego
    1 szklanka mleka
    3 łyżki mąki
    1 cebula
    100g masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól morska, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    bagietka, czosnek i suszona bazylia na grzanki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa Ser

Zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę szklimy na połowie masła, do przyrumienionej dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, by nie powstały grudki. Zalewamy bulionem i dajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy się zagotuje- miksujemy.
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, odrobinę zostawiamy do posypania po wierzchu, a resztę zalewamy mlekiem. Dodajemy do zmiksowanej zupy i mieszamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Grzanki:
    Pozostałą część masła rozcieramy z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz bazylią. Smarujemy kromki bagietki z dwóch stron i opiekamy na rozgrzanej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować