Zupa porowa z szynką i pieczarkami

0 (0 ocen)

Na jesienno zimowe rozgrzanie proponuję pyszną zupę porową z dodatkiem szynki i pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca.

Składniki:


  • około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
    2 pory
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    150 g szynki
    100 g pieczarek
    100 g serka topionego
    2 łyżki jogurtu greckiego
    ser żółty
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa a
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Szynki

Zupa porowa z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki.
    Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
    Szynkę pokroić w słupki.
    Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
    Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować