Zupa pomidorowa Staropolska

5 (162 ocen)

  • 40 min

zupa naszej "Baby" wykonana z miłości. Bez śmietany dla ochrony wątroby/

  • 40 min

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
    4 średnie ziemniaki
    1 większa cebula
    1 pietruszka
    koncentrat pomidorowy słoik 180 g
    natka pietruszki świeża
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa staropolska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone warzywa 1. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę kroimy w małą kostkę. Garnek z 3 litrami wody zagotowujemy , wsypujemy 4 łyżki przyprawy uniwersalnej, dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości ok 20 min.
  • sos pomidorowy 2. Cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni na 3 łyżkach oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy natkę pietruszki. Chwilę gotujemy.
  • gotowa pomidorówka 3. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy świeżą natką pietruszki. gotowe

Porady

najlepszy koncentrat do zupy to Dawtona. Zupę można doprawić w zależności od upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Więcej dań kuchni staropolskiej znajdziecie tutaj. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować