Staropolska zupa pomidorowa

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Nauczyła mnie ją gotować moja babcia, która przepis otrzymała od swojej mamy.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
    3 duże marchewki
    1 średnia pietruszka
    100 ml mleka (można zastąpić śmietaną)
    4-5 łyżek mąki pszennej
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    Kilka ziaren pieprzu
    Sól lub przyprawa uniwersalna
    1,5 liścia laurowego
    2 liście selera
    2 liście pora
    Pęczek natki pietruszki
    Koncentrat pomidorowy lud 4 pomidory
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Staropolska zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso czyścimy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy, marchew kroimy w plasterki, pietruszkę w mniejsze cząstki. Dodajemy do mięsa.
    Seler i por myjemy dokładamy do wywaru.
  • 3. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, siekamy, odkładamy na talerzyk (część można dodać pod koniec gotowania do zupy).
  • 4. Do wywaru dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i odrobinę przyprawy uniwersalnej.
  • 5. Gdy wywar się gotuje przygotowujemy zagęstnik do zupy. Koncentrat pomidorowy mieszamy w miseczce z mlekiem dodajemy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy (można użyć do tego miksera), tak by nie było żadnych grudek. Gdy używamy pomidorów, należy je wcześniej sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito.
  • 6. Gdy mięso będzie już ugotowane doprowadzamy wywar do wrzenia.
  • 7. Do zagęstnika dodajemy gorącego wywaru, mieszamy do połączenia, a następnie dodajemy do czystego wywaru, mieszamy.
  • 8. Doprowadzamy zupę do wrzenia wcześniej doprawiając ją do smaku solą i pieprzem.

Porady

Zupę możemy podawać z makaronem, ryżem, czy kaszą manną. Mięso, którego użyliśmy do przygotowania wywaru przed dodaniem zaprawy można wyciągnąć i na jego bazie przyrządzić sos do ziemniaków. Podany na początku przepis na wywar ( punkty 1-5), może być uzyty do przygotowania innych zup, np. ogórkowa, kwaśnica, kalafiorowa, warzywna, krupnik, a także zup kremów: pieczarkowa, brokułowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować