Zupa podwójnie rydzowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ze świeżych rydzów z dodatkiem mączki z grzybów suszonych. Pyszna, naturalnie gęsta.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rydze świeże - 300 g
    Mączka rydzowa - 2 łyżki (przepis poniżej)
    Marchew - 1 sztuka
    Pietruszka - 1 sztuka
    Seler - 1 plaster
    Sól i pieprz
    Makaron - 150 g
    Bulion (dowolny) - 1,5 l
    lub woda i dodatki:
    Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
    Ziele angielskie - 4 sztuki
    Liść laurowy - 2 sztuki
    Mąka pszenna - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa podwójnie rydzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy bulion lub wodę z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Dodajemy warzywa. Ja wszystkie kroję w plasterki do zjedzenia, ale można oczywiście selera i pietruszkę ugotować w całości i wyłowić przed podaniem.

    Rydze oczyszczamy, myjemy, kroimy w kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i mączkę rydzową z tego przepisu:
    /przepis/maczka-rydzowa-proszek-z-suszonych-rydzow
    Mączka nadaje pięknego aromatu i delikatnie zagęszcza zupę.

    Gotujemy jeszcze 10-15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
    Na suchej patelni prażymy mąkę, cały czas mieszając. Powinna lekko zbrązowieć, nabrać aromatu. Wsypujemy do zupy, gotujemy jeszcze 2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rydze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować