Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mączka rydzowa to świetny dodatek do zup i sosów. Jest wyjątkowo aromatyczna i nawet odrobina dodana do potrawy nadaje jej wyjątkowy charakter.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rydze - dowolna ilość
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy. Nie powinno się ich myć i moczyć, a jedynie przetrzeć ściereczką. Kroimy je w plasterki i suszymy. Grzyby można suszyć w piekarniku lub w suszarkach. Czas suszenia zależy od wielkości kawałków i tego jak są wilgotne. U mnie, na suszarce, suszyły się 24 godziny.
  • Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów 2. Grzyby po wysuszeniu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Można je także zmielić np. blenderem. Mączkę przechowujemy w zakręconym słoiku.

Porady

Mączkę można wykonać z dowolnych grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować