Zupa ogórkowa z 3 rodzajów ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rosół zagotować. Jeśli włoszczyznę do rosołu używamy w całości to należy pokroić ją w kostkę i dodać do rosołu. Ogórki kiszone i konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórka zielonego obrać i także zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego wszystkie trzy rodzaje ogórków i zesmażać około 5-7 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień, dodać posiekany koperek, zamieszać 2 razy i przełożyć zawartość patelni, wlać wodę z kiszonych ogórków(jeśli ktoś nie lubi kwaśnych zup może nie wlewać tej wody). Ponownie zagotować.
3.Do osobnej miseczki wlać śmietanę, dodać pól chochli wywaru zupy i mieszać, aby zahartować śmietanę. Przelać śmietanę do zupy, zamieszać i zdjąć zupę z ognia.
4.Utaić ryż:ja to robię tak- wodę ( w ilości 2 szklanki wody na szklankę ryżu)zagotowuje z łyżka soli. Wsypuję ryż, czekam aż ponownie się zagotuje. Gotuje przez 2 minuty co chwile mieszając, zdejmuję z ognia, przykrywam pokrywką i zostawiam na 15-20 minut aż ryż zmięknie, co jakiś czas mieszając.
5.Ryż wyłożyć na talerz i zalać gorącą zupą. Zjeść ze smakiem.
Zapraszam, polecam i smacznego!
Komentarze