Zupa ogórkowa z 3 rodzajów ogórków

4.48 (151 ocen)

  • 15 min

Pierwszy raz robiłam tak eksprementalnie zupę ogórkową, ale smakuję wyśmienicie, smak jest taki orzeźwiający

  • 15 min

Składniki:

  • 1 litr rosołu z niedzielnego obiadu(razem z włoszczyzną)
    100g kiszonych ogórków- 3 małe sztuki
    100g ogórków konserwowych
    80 g zielonego świeżego ogórka
    3 łyżki oleju
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki śmietany 12%
    5 łyżek wody z kiszonych ogórków
    1 szklanka ryżu
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z 3 rodzajów ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotować. Jeśli włoszczyznę do rosołu używamy w całości to należy pokroić ją w kostkę i dodać do rosołu. Ogórki kiszone i konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórka zielonego obrać i także zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego wszystkie trzy rodzaje ogórków i zesmażać około 5-7 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień, dodać posiekany koperek, zamieszać 2 razy i przełożyć zawartość patelni, wlać wodę z kiszonych ogórków(jeśli ktoś nie lubi kwaśnych zup może nie wlewać tej wody). Ponownie zagotować.
  • 3. Do osobnej miseczki wlać śmietanę, dodać pól chochli wywaru zupy i mieszać, aby zahartować śmietanę. Przelać śmietanę do zupy, zamieszać i zdjąć zupę z ognia.
  • 4. Utaić ryż:ja to robię tak- wodę ( w ilości 2 szklanki wody na szklankę ryżu)zagotowuje z łyżka soli. Wsypuję ryż, czekam aż ponownie się zagotuje. Gotuje przez 2 minuty co chwile mieszając, zdejmuję z ognia, przykrywam pokrywką i zostawiam na 15-20 minut aż ryż zmięknie, co jakiś czas mieszając.
  • 5. Ryż wyłożyć na talerz i zalać gorącą zupą. Zjeść ze smakiem.
    Zapraszam, polecam i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować