Zupa ogórkowa babci Ani.

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to klasyka polskiej kuchni. Nasza mam gotuje zupę tak, jak nauczyła ją babcia Ksenia. Ogórki pokrojone w kostkę trzeba podsmażyć na maśle, zupę zabielić dobrą wiejską śmietaną. Najważniejsze są jednak ogórki, to one decydują o smaku i kwaśności zupy, a ogórkowa musi być kwaśna!

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych lub skrzydełek z kurczaka
    włoszczyzna ( 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera dużego, 1 mały por)
    pęczek świeżego koperku
    2 ząbki czosnku
    6 dużych kiszonych ogórków
    szklanka soku z ogórków
    6 dużych ziemniaków
    szklanka kwaśnej śmietany 18%
    przyprawy: pieprz, sól
    czubata łyżka mąki
    łyżeczka cukru
    przyprawy: pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa babci ani. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Obrane i umyte warzywa oraz mięso wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (ok. 2l). Gotujemy wywar około 1 godz. (skrzydełka) lub 1 i1/2 godz. (wieprzowinę) na małym ogniu.
  • o 2. Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę tarkujemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 20min, do miękkich ziemniaków.
  • o 3. W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Należy je obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy ogórki, aż zmiękną, nie dłużej jak 5-8 minut.
  • o 4. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy i wlewamy sok w ilości, która zapewni nam odpowiednią kwaśność zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy zahartowaną śmietanę z łyżką mąki, aby zagęścić zupę. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekanym koperkiem. Gotowe!

Porady

Nigdy nie wrzucamy do zupy kwaśnych ogórków przed ugotowaniem ziemniaków, bo ziemniaki będą twarde. Śmietanę kwaśną koniecznie trzeba zahartować, czyli zalać odrobiną gorącej zupy i wymieszać przed wlaniem do garnka, inaczej zupa się zwarzy i będzie wyglądała mało apetycznie. Ogórki przesmażone na maśle nabiorą delikatnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować