Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ależ gdzie tam sezon na ogórki się skończył!?! No gdzie, ja pytam :D Obecnie warzywa są na wyciągnięcie ręki, o każdej porze roku...Tak, wiem...ogórki latem są bardziej ogórkowe, pomidory, pomidorowe itd. Czasami warto zamiast takiej ogórkowej z kiszonych, zrobić ogórkową ze świeżych produktów. Dla mnie obie są mega dobre. Jakbym miał wybierać jedną z nich, to nie wiem, na którą bym się zdecydował. Jedna i druga, mają "swój charakterystyczny" smak. Obie muszą mieć "ten dzień" na podanie.
Gorąco polecam, Arek Gie

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g ogórków gruntowych pokrojonych na plasterki
    2 marchewki pokrojonych w talarki
    2 ząbki czosnku
    400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
    1 łyżka masła
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1 łyżka śmietany
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ogórkowa 1. W wysokim garnku, na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone warzywa (uprzednio obrane ze skórki). Smażymy około 5 minut, cały czas mieszając, pod koniec dorzucamy rozgnieciony nożem, czosnek- smażymy przez kilka chwil, aż puści aromat.
    Wlewamy gorący bulion warzywny. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
    Śmietanę "rozrabiamy" (hartujemy) z chochlą zupy, wlewamy do całości. Podgrzewamy, nie zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek. Do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować