Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sycąca i rozgrzewająca zupa o pięknym zielonym kolorze

Składniki:

  • 15 dag zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki)
    30 dag młodej cukinii
    10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych
    1 cebula cukrówka
    duży ząbek czosnku
    3-3,5 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
    Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
    Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
    Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła.
    Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż.
    Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut.
    Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać ponownie.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jarmuż Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować