Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła.
Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż.
Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut.
Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać ponownie.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze