Zupa krem z dyni i warzyw na chłodne dni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten jest połączeniem kremu z dyni oraz mojej autorskiej wersji zupy pomidorowej. Jest to idealna zupa na chłodne dni świetnie rozgrzewa i dodaje energii.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 0,5 l bulionu jarzynowego
    - 1/2 dużej dyni
    -3 pomidory
    -3 papryki
    -3 cebule
    -8 ząbków czosnku
    -3 marchewki
    -kawałek selera, pietruszki, pora
    - szczypta gałki muszkatołowej oraz imbiru
    - łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
    -do smaku sól pieprz
    -4 ziemniaki
    -1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni i warzyw na chłodne dni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dynie dokładnie wyjemy i obieram ze skórki. Kroimy w sporą kostkę układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy w piekarniku ok 40 minut w 180 stopniach.
    Pomidory, paprykę, cebule, czosnek, marchewkę selera, pora i pietruszkę kroimy w grube plastry (oprócz czosnku) układamy w naczyniu żaroodpornym doprawiamy odrobiną soli i pierzu, wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w tem 200 stopni.
    2. Do sporego garnka wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy, wszystkie upieczone warzywa oraz dynie i gotujemy do momentu kiedy warzywa się dobrze nie rozpadną. Dodajemy ziemniaki pokrojeone w kostkę, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia wyjmujemy liść laurowy i blendujemy na gładki krem. Gotowy krem doprawiamy solą, pieprzem, paprykami, gałką, imbirem. 3.Gotowy krem możemy podawać z zielonym posiekanym szczypiorkiem lub żółtym tartym serem.

Porady

Przygotowaną i wystudzoną zupę możemy przełożyć do pojemników i zamrozić . Kiedy będziemy mieli ochotę wyciąamy odgrzewamy i delektujemy się pyszną zupką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować