Zupa - krem z batatów (z miodową nutką)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kawałeczek nieba! Smaczna i zdrowa propozycja, którą doceni każdy smakosz. Nawet małych niejadków przekona jej słodycz, kolor i przyjemna konsystencja.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • bulion:

    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 mała cebulka
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    szczypta soli, pieprzu i tymianku
    1,5 litra wody

    ponadto:

    3 bataty
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    mały kawałeczek imbiru
    oliwa lub olej kokosowy do smażenia
    płatki migdałowe do dekoracji (można użyć pestek dyni)
    mała łyżeczka miodu
    kurkuma, odrobina soli, pieprzu i ostrej lub słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem z batatów (z miodową nutką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion: Marchew, pietruszkę, seler i cebulę myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka razem z listkami laurowymi i zielem angielskim, zalewamy 1,5 litra wody, przyprawiamy i gotujemy ok 40 minut
  • 2. Cebulę i 2 ząbki czosnku obieramy, myjemy, kroimy drobno, imbir ścieramy na małych ząbkach tarki. Podsmażamy wszystko razem, aż cebula lekko się zeszkli
  • 3. Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę bataty i gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem, aż staną się miękkie. Po tym czasie dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, przyprawiamy
  • 4. Dodajemy do zupy łyżeczkę miodu i miksujemy ją do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dekorujemy przed podaniem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować