Kawałeczek nieba! Smaczna i zdrowa propozycja, którą doceni każdy smakosz. Nawet małych niejadków przekona jej słodycz, kolor i przyjemna konsystencja.
1 godz. 5 min
Składniki:
bulion:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 mała cebulka
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
szczypta soli, pieprzu i tymianku
1,5 litra wody
ponadto:
3 bataty
1 cebula
2 ząbki czosnku
mały kawałeczek imbiru
oliwa lub olej kokosowy do smażenia
płatki migdałowe do dekoracji (można użyć pestek dyni)
mała łyżeczka miodu
kurkuma, odrobina soli, pieprzu i ostrej lub słodkiej papryki
Zupa - krem z batatów (z miodową nutką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion: Marchew, pietruszkę, seler i cebulę myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka razem z listkami laurowymi i zielem angielskim, zalewamy 1,5 litra wody, przyprawiamy i gotujemy ok 40 minut
2.Cebulę i 2 ząbki czosnku obieramy, myjemy, kroimy drobno, imbir ścieramy na małych ząbkach tarki. Podsmażamy wszystko razem, aż cebula lekko się zeszkli
3.Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę bataty i gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem, aż staną się miękkie. Po tym czasie dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, przyprawiamy
4.Dodajemy do zupy łyżeczkę miodu i miksujemy ją do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dekorujemy przed podaniem. Smacznego!
Komentarze