Sałatka gyros warstwowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo lubię warstwówki i smak gyrosa, dlatego często modyfikuję i wzbogacam klasyczny przepis na sałatkę kebabową

  • 25 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 kubeczek jogurtu naturalnego
    3 pomidory
    garść oliwek
    1/3 główki kapusty pekińskiej
    4-5 ogórków w occie lub 1 świeży
    1 cebula
    ok. 200g sera tartego
    1 mała puszka groszku
    odrobina keczupu
    tłuszcz do smażenia
    papryka słodka, pieprz, przyprawa kebab-gyros
    3 łyżeczki majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    siemię lniane/słonecznik/czarny sezam (do posypania)

Sałatka gyros warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy drobno, oprószamy obficie przyprawą do gyrosa i smażymy. Studzimy i układamy na dnie wysokiej salaterki, dodajemy posiekaną drobno cebulę
  • 2. Przyrządzamy sos: jogurt mieszamy z majonezem (3 łyżeczki) i musztardą (1 łyżeczka), przyprawiamy papryką i pieprzem
  • 3. Połową powstałego sosu zalewamy sałatkę, dokładamy pokrojono drobno pomidory, następnie ogórki. Ścieramy ser (zostawiamy ok. 30g na wierzch), układamy zeń kolejną warstwę, podlewamy keczupem, dodajemy drugą połowę sosu, groszek, oliwki i poszatkowaną kapustę pekińską
  • 4. Dekorujemy wierzch - wykładamy na kapustę plastry pomidorów, resztę sera, posypujemy ziarenkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy