Soczewicowy cheeseburger

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekka propozycja wiosennego dania obiadowego, sprawdza się szczególnie wtedy, gdy chcemy odpocząć od zawiesistych i ciężkich dań mięsnych, a mamy ochotę na zdrową, warzywną przekąskę

  • 30 min

Składniki:

  • kotlet:
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    kawałek cebuli
    bułka tarta
    papryka słodka
    koperek suszony
    szczypta soli i pieprzu
    tłuszcz do smażenia

    dodatkowo:
    2 listki sałaty strzępiastej
    kilka krążków z cebuli
    2 plasterki pomidora
    4 plasterki sera

Soczewicowy cheeseburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy na sitku, następnie zalewamy w miseczce zimną wodą i pozwalamy jej namoknąć - ok. 10 minut
  • 2. Gotujemy soczewicę w ok. 2 szklankach wody, aż napęcznieje, zmięknie i wchłonie cały płyn. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypaliła. Gdy woda się wygotuje odstawiamy soczewicę do ostygnięcia
  • 3. Dodajemy jajko, startą na tarce marchewkę oraz cebulę i czosnek drobno pokrojone, wsypujemy bułkę tartą, przyprawiamy, mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy je, aż nabiorą złotego koloru
  • 4. Konstruujemy burgery - na kotleciku układamy kolejno: plasterek sera, pomidor, cebulę, sałatę, plasterek sera i drugi kotlecik. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy