Lekka propozycja wiosennego dania obiadowego, sprawdza się szczególnie wtedy, gdy chcemy odpocząć od zawiesistych i ciężkich dań mięsnych, a mamy ochotę na zdrową, warzywną przekąskę
Soczewicowy cheeseburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę płuczemy na sitku, następnie zalewamy w miseczce zimną wodą i pozwalamy jej namoknąć - ok. 10 minut
2.Gotujemy soczewicę w ok. 2 szklankach wody, aż napęcznieje, zmięknie i wchłonie cały płyn. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypaliła. Gdy woda się wygotuje odstawiamy soczewicę do ostygnięcia
3.Dodajemy jajko, startą na tarce marchewkę oraz cebulę i czosnek drobno pokrojone, wsypujemy bułkę tartą, przyprawiamy, mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy je, aż nabiorą złotego koloru
4.Konstruujemy burgery - na kotleciku układamy kolejno: plasterek sera, pomidor, cebulę, sałatę, plasterek sera i drugi kotlecik. Smacznego!
Komentarze