Zupa kapuściana z bakłażanem, papryką i pomidorem

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczna i zdrowa zupka z dużą ilością świeżych warzyw, ugotowana na wywarze drobiowym.

  • 1 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 litry wody
    1 główka kapusty
    4 duże pomidory
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/3 selera
    1 papryka czerwona
    1 bakłażan
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 duży pęczek szczypiorku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kapuściana z bakłażanem, papryką i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar do miękkości mięsa przez około 45-50 minut, a następnie wyjmujemy mięso z garnka.
    Z kapusty wycinamy głąb i szatkujemy ją. Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy kapustę, pomidory oraz majeranek do wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut.
    Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, paprykę i bakłażana kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy 20 minut.
    Przyprawiamy zupę pieprzem, papryką ostrą i jeszcze ewentualnie solą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekany szczypiorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Pomidor Bakłażan Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować