Zupa kapuściana z bakłażanem, papryką i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar do miękkości mięsa przez około 45-50 minut, a następnie wyjmujemy mięso z garnka.
Z kapusty wycinamy głąb i szatkujemy ją. Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy kapustę, pomidory oraz majeranek do wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, paprykę i bakłażana kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy 20 minut.
Przyprawiamy zupę pieprzem, papryką ostrą i jeszcze ewentualnie solą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekany szczypiorek.
Komentarze