Pyszna, aromatyczna, pachnąca koperkiem, dodatek mini klopsików powoduje, że w zupełności wystarcza za cały pełnowartościowy obiad.
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 kalafior
1 por
pęczek koperku
4 średnie marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera
łyżka ziarenek smaku, sól, pieprz do wywaru
600 g mięsa zmielonego z małą cebulą i 1 ząbkiem czosnku
1 jajko do mięsa, sól, pieprz mielony, 2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia, mąka do obtoczenia
ew. wg uznania słodka śmietanka na koniec do zupy
Zupa kalafiorowo - porowo - koperkowa z mini klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na różyczki, por w plastry, marchew w kosteczkę, wrzucić do garnka z wodą razem z pietruszką i selerem w całości, doprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku, gotować do momentu aż kalafior będzie półtwardy, wtedy wrzucać małe klopsiki z przygotowanego wcześniej mięsa.
Klopsiki nabierać na małą łyżeczkę od herbaty, formować kulki i obtaczać w mące.
Do gotowej zupy wsypać posiekany koperek, można zabielić słodką śmietanką.
Komentarze