Szybka w przygotowaniu a co najważniejsze smaczna:))
50 min
Składniki:
3 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
2 łyżki curry w proszku
po szczypcie mielonego cynamonu,gałki muszkatołowej, kurkumy i imbiru
3 marchewki pokrojone w kotkę
2 cebule posiekane
2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
2 małe cukinie pokrojone w kostkę
1 litr bulionu warzywnego
po pół puszki fasoli czerwonej i białej
200 ml mleczka kokosowego lub słodkiej śmietany najlepiej 30%
sól, pieprz lub tabasco dla smakoszy pikantnych dań
3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
Zupa jarzynowa przyprawiona curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Olej wlać do dużego garnka. Dodać curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i imbir. Podgotować przez minutę, po czym dołożyć marchewkę, cebulę, czosnek,ziemniaki i cukinie. Mieszać aby dokładnie pokryć warzywa olejem i przyprawami. Gotować przez 5 min.
2. Dolać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniem gotować ok 20 min.aż warzywa zmiękną. Dodać fasole i chwile pogotować. Garnek zdjąć z ognia dodać mleczko kokosowe lub śmietanę. Doprawić do smaku i i podawać z natką pietruszki.
Porady
Zupę można dowolnie urozmaicać kiedyś zamiast fasoli dodałam groszek z marchewka. Ziemniaki można zastąpić ciemnym ryżem lub makaronem, najlepiej ugotowanym osobno.
Komentarze