Zupa jajeczna mojej babci.

4.49 (165 ocen)

Tę zupę gotuje moja babcia, a jej wykonania nauczyła się od swojej mamy i babci.

Składniki:


  • 1,5 l wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki octu
    3 łyżki cukru
    3 szt. liścia laurowego
    4 ziarna ziela angielskiego
    0,5 szkl. mleka
    180 g śmietany 18%
    3 łyżki mąki
    8 szt. jaj
    ziemniaki
    koperek lub natka pietruszki do posypania ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jajeczna mojej babci. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 krok 1. Wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie dać ocet, cukier i sól.
  • 2 krok 2. Na gotującą się wodę kłaść jajka.
  • 3 krok 3. Wbić jajka i cały czas gotować na małym ogniu.
  • 4 krok 4. Z mleka, mąki i śmietany zrobić zaklepkę.
  • 5 krok 5. Zaciągnąć zupę.
  • 6 krok 6. Ziemniaki ugotować osobno. Można je posypać koperkiem. Jemy dobierając ziemniaki do zupy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować