Zupa gulaszowa z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w drobną kostkę i przesmażamy dokładnie na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia lekko solimy, przekładamy (bez oleju, który pozostał nam ze smażenia) do średniego garnka. Obie cebule obieramy i kroimy w małą kostkę, a paprykę w cienkie paski o długości około 2,5-3 cm i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy warzywa będą już rumiane, dodajemy pomidory z puszki, lekko solimy i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty, a następnie przekładamy do garnka z mięsem. Dolewamy wywar i zagotowujemy. Ziemniaki i marchew obieramy ze skórki, płuczemy. Nożykiem do dekoracji warzyw i owoców, na całej długości marchwi, wycinamy rowki i następnie kroimy ją w talarki. Ziemniaki kroimy w dosyć dużą kostkę, dodajemy do pozostałych składników i gotujemy razem na średnim ogniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrojoną w talarki białą część pora o długości około 4-5 cm i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
2.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Dekorujemy marchewkowymi kwiatkami, kukurydzą oraz talarkami białej części pora. Z liści pora możemy natomiast wyciąć cienkie paseczki, które posłużą nam za łodyżki kwiatków.
Komentarze