Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa myjemy.
Pora przekrajamy wzdłuż, a następnie kroimy w paseczki. Łodygi selera kroimy w grubsze plasterki. Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w grube pół- lub ćwierćplasterki, a ziemniaki w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę.
2.Jeśli używamy świeżych pomidorów, to przelewamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok. 5 minut podlewając kilkoma łyżkami rosołu. Jeżeli używamy pomidorów z puszki, kroimy je w kostkę.
3.Mięso płuczemy i kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na 3 łyżkach oleju do odparowania płynu. Pieczarki czyścimy, mniejsze kroimy w ćwiartki, większe na 8 części. Podsmażamy na łyżce oleju do odparowania płynu.
4.Pieczarki dodajemy do mięsa, całość lekko solimy, przyprawiamy pieprzem ziołowym, zalewamy 1 litrem gorącego rosołu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy seler i por, po kolejnych 10 minutach dokładamy marchewkę i ziemniaki i dolewamy resztę rosołu. Gotujemy razem jeszcze 15 minut.
5.Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody, wlewamy do zupy, zagotowujemy. Dodajemy mieloną paprykę, pomidory i świeżą paprykę, gotujemy jeszcze 5-10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Porady
Ta wersja zupy jest łagodna. Można zaostrzyć jej smak, dodając szczyptę ostrej papryki.
Komentarze