Zupa gulaszowa z kalarepą

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza propozycja kulinarna, to opcja w której połączyłem wiele kolorowych warzyw z boczkiem, wytopionym z niego tłuszczem, który stał się bazą do zasmażki i łopatką wieprzową. Uzupełnieniem były przyprawy i w ten sposób skomponowałem bardzo kaloryczną i rozgrzewającą, a jednocześnie kuszącą barwą zupę gulaszową! Brzmi interesująco? Jeżeli tak, to polecam zapoznać się z szczegółowym przepisem, jak i z czego dokładnie powstała! A jeżeli ten wariant zaintrygował Ciebie czytelniku, zachęcam do samodzielnego jej przyrządzenia. Smacznego!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 195 g pindżuru
    2 marchewki
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    1,5 litra bulionu warzywnego
    300 g wędzonego boczku
    250 g małych pieczarek
    500 g łopatki wieprzowej
    110 g białej fasoli z puszce
    60 g czerwonej fasoli z puszki
    1 duża kalarepa
    1 łyżka mąki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa gulaszowa z kalarepą 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy na rozgrzany smalec, smażymy na rumiano. Najlepiej to zrobić partiami, wtedy mamy pewność, że będzie smażone, a nie podduszone. Usmażone mięso przekładamy do miski. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażamy pokrojony w kostkę lub słupki, boczek. Również przekładamy do miski.
    Pokrojone marchewki oraz kalarepę (najlepiej w kostkę), pieczarki (mniejsze w całości, większe kroimy tak, jak lubimy), zalewamy bulionem warzywnym, zagotowujemy, dodajemy podsmażone mięso i boczek. Gotujemy przez około kwadrans, zmniejszamy płomień i wrzucamy fasole, pokrojoną paprykę, dodajemy pindżur. Po 10 minutach przygotowujemy zasmażkę z tłuszczu, który został nam ze smażenia.
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek, chwilę (dosłowne kilka sekund) później wsypujemy mąkę i smażymy (cały czas mieszając). Dolewamy chochlę, albo dwie, dokładnie wyrabiamy i dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Do zupy dodajemy ostrą paprykę, a do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować