Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami

4.5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • mięso/kości na wywar (*)
    250-300g świeżych grzybów (**)
    około 100g kaszy pęczak
    3-4 średnie ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    domowa przyprawa rosołowa
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka masła
    śmietana
    Opcjonalnie:
    świeży koperek/natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
    (Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.)
    Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną, marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera.
    Wsypać również kaszę pęczak.
    Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
    Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
    Na końcu zupę należy zabielić śmietaną, opcjonalnie posypać zieleniną oraz doprawić do smaku.

Porady

(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym. (**) Mogą być również grzyby mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować