Zupa fasolowa z łazankami

4.5 (201 ocen)

  • 60 min

Inna niż zawyczaj propozycja podania fasolówki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    40 dag. drobnej białej fasoli
    20 dag. wędzonego boczku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    2 łyżeczki wegety
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1/2 op. łazanek
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć i zalać wodą. Odstawić do namoczenia na noc. Z mięsa i warzyw ugotować wywar. Dodać wegetę, listek, ziele i czosnek.Dołożyć fasolę i boczek. Gotować wszystko razem ok. 40 minut. Potem wyjąć mięso i boczek. Boczek pokroić na drobne kawałki, a mięso kurczaka obrać. Wszystko dodać z powrotem do zupy.
  • 2. Gdy fasola będzie miękka doprawić zupę majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem Z masła i mąki przygotować zasmażkę i dodać do zupy. Ugotować łazanki w osolonej wodzie. Do talerza przełożyć łazanki i zalać zupą fasolową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować