Zupa fasolowa z kiełbasą

5 (176 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pożywna, aromatyczna zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,3-0,4kg kiełbasy śląskiej
    0,2kg boczku
    0,4kg białej fasoli
    1 cebula
    2 pomidory
    1 puszka pomidorów
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    1-2 łyżeczki majeranku
    1-2 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Sól, pieprz
    1-2 łyżki mąki
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zupa fasolowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
    Następnego dnia fasolę przepłukać, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
    Cebulę i boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, podsmażyć boczek, dorzucić kiełbasę, a po chwili dodać cebulę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć. Następnie przełożyć do fasoli, dodać całe ząbki czosnku, krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić mieloną papryką, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.
    1-2 łyżki mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęścić nią sos. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola jaś Fasola Kiełbasa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować