Zupa fasolowa z kiełbasą

4.97 (175 ocen)

Zima w pełni, więc i zupa fasolowa przynajmniej raz musi zagościć na moim stole.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej fasoli białej
    200 g kiełbasy wędzonej
    2-3 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula mała
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżki ziół Małgosi
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę na noc namoczyć w zimnej wodzie.
  • 2. Następnego dnia do garnka włożyć fasolę i oczyszczone pokrojone w kostkę warzywa. Zalać bulionem lub wodą w ilości ok. 2 litry. dodać ziele i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Dodać roztarty w dłoniach majeranek i zioła Małgosi pieprz i sól do smaku i jeszcze chwilę gotować na wolnym ogniu.
  • 3. Kiełbasę pokroić i zrumienić na smalcu, dodać do zupy a do tłuszczu na patelni dodać masło i mąkę. Mieszając, lekko zrumienić i dodać do gotującej się zupy. Przed podaniem można posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować