1.WYKONANIE :
Fasole namaczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru na noc dzień przed gotowanie. Następnego dnia wstawiamy kości wędzone do gotowania i gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W osobnym garnku wstawiamy namoczoną fasole w tej samej wodzie z dodatkiem soli i cukru. W tym czasie obieramy wszystkie warzywa włoszczyznę ścieramy o dużych oczkach , por kroimy w pół plasterki , ziemniaki tradycyjnie w kostkę . Jak mięsko odchodzi od kości to wyjmujemy je do ostygnięcia. Do gotowego wywaru dokładamy włoszczyznę i ziemniaki . gotujemy do miękkości , jak fasola jest miękka a poznaje to jak na łyżce dmuchając odchodzi skórka to znaczy że jest gotowa ale należy i tak skosztować na miękkość . Fasolę dokładam do warzyw razem z wodą w której się gotowała wszystko razem przegotowujemy w tym czasie podsmażam na łyżce oleju boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą , dorzucamy do zupy. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki wlewamy do zupy mieszając . doprawiamy Vegetą majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem gotowe SMACZNEGO
Komentarze