ZUPA FASOLOWA

5 (164 ocen)

ZUPA INTENSYWNIE AROMATYCZNA I ROZGRZEWAJĄCA

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    0,5 KG kości wędzonych
    0,5 fasoli Jaś
    2 marchewki
    8 ziemniaków
    2 pietruszki
    Pól selera
    Biała część pora
    2 cebule czosnkowe
    40 dag boczku wędzonego
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki majeranku
    5 ziarenek ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    4 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    Vegeta
    Magii
    Sól
    Pieprz
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZUPA FASOLOWA 1. WYKONANIE :
    Fasole namaczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru na noc dzień przed gotowanie. Następnego dnia wstawiamy kości wędzone do gotowania i gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W osobnym garnku wstawiamy namoczoną fasole w tej samej wodzie z dodatkiem soli i cukru. W tym czasie obieramy wszystkie warzywa włoszczyznę ścieramy o dużych oczkach , por kroimy w pół plasterki , ziemniaki tradycyjnie w kostkę . Jak mięsko odchodzi od kości to wyjmujemy je do ostygnięcia. Do gotowego wywaru dokładamy włoszczyznę i ziemniaki . gotujemy do miękkości , jak fasola jest miękka a poznaje to jak na łyżce dmuchając odchodzi skórka to znaczy że jest gotowa ale należy i tak skosztować na miękkość . Fasolę dokładam do warzyw razem z wodą w której się gotowała wszystko razem przegotowujemy w tym czasie podsmażam na łyżce oleju boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą , dorzucamy do zupy. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki wlewamy do zupy mieszając . doprawiamy Vegetą majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem gotowe SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować