Zupa fasolowa

5 (155 ocen)

Zupa fasolowa jest pyszna i sycaca.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1 szklanka fasoli
    1 pętko kiełbasy
    30 dag wędzonego boczku
    1 cebula
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej namoczyć w wodzie fasolę i zostawić na noc, następnego dnia ugotować do miękkości.
    Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, a seler w mniejszą, marchew po obraniu pokroić w plasterki, a pietruszkę zostawić w całości. Warzywa przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, dołożyć kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę jarzynki oraz skórę odciętą z boczku, przykryć i gotować, kiedy warzywa są miękkie dodać fasolę razem z wodą w której się gotowała. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek i cebulę w kostkę i wszystko razem zrumienić na patelni po odsączeniu z tłuszczu dodać do garnka z zupą, jeśli tłuszczu jest za dużo to troszkę odlać, a na niewielkiej jego ilości zrobić zasmażkę dodając do niego 2 łyżki mąki pszennej. Jasną zasmażkę dodać do zupy, doprawić ją do smaku pieprzem ziołowym i prawdziwym oraz sporą ilością majeranku, całość jeszcze razem gotować kilka minut.
    Zupa mi najlepiej smakuje po odgrzaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować