Kremowa,aksamitna,rozgrzewająca,pyszna zupa.Aromat czosnku doskonale wyczuwalny jednak nie jest dominujący.Karmelizowana cebulka świetnie dopełnia wszystkie smaki.
Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w cienkie plastry,czosnek obieramy i kroimy w plasterki.W garnku rozgrzewamy oliwę i gee (można zastąpić zwykłym masłem).Dodajemy cebulę,lekko solimy i smażymy często mieszając,aż cebula zacznie brązowieć.Dodajemy cukier i dalej smażymy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Trwa to około 2 minut.
2.Teraz dodajemy czosnek i podsmażamy wszystko razem około minuty mieszając.Wlewamy bulion,dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do momentu,aż ziemniaki będą miękkie.
3.Doprawiamy całość kuminem,gałką,papryką,solą i pieprzem.Odpowiednie doprawienie jest ważne.Najlepiej jest dodawać przyprawy po trochu i próbować.Wszystko miksujemy na gładki krem.Dodajemy śmietanę.Jeśli konsystencja nam nie odpowiada,można dolać bulionu.Podajemy z bagietką.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze