Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą

4.49 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna zupa z buraków i czerwonej soczewicy, zabielona śmietaną. Można ją podawać z kawałkami ugotowanego mięsa.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ćwiartka z kurczaka 2 szt
    wieprzowina (szynka) 400 gram
    buraki 600 gram
    ziemniaki 3 szt
    pietruszka 1 szt
    seler 1 kawałek
    marchew 1 szt
    soczewica czerwona 1 szklanka
    śmietana 100 gram
    liście laurowe 3 szt
    ziele angielskie
    sól himalajska
    pieprz
    natka pietruszki 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa buraczkowa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.
    W międzyczasie, gdy wywar się gotuje, przygotowujemy warzywa. Pora kroimy w półplasterki, buraki i ziemniaki w kostkę, seler, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.
    Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, a wywar przecedzamy przez sito. Do wywaru wrzucamy warzywa i gotujemy 20 minut.
    Soczewicę płuczemy i wrzucamy do dwóch szklanek wrzącej wody. Gotujemy 13 minut. Solimy dopiero pod koniec gotowania, aby ziarna nie stwardniały. Dodajemy soczewicę do zupy.
    Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować