Zupa brukselkowa z pieczarkami i porem

4.5 (162 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa brukselkowa kojarzy się wielu osobom ze znienawidzoną, rozgotowaną papką podawaną w szkolnych stołówkach. Cały sekret w tym żeby jej nie rozgotować. Wierzcie mi wystarczy 10-15 min

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - brukselka: 250 gramów
    - bulion: 2 litry
    - por: 150 gramów
    - pieczarki: 100 gramów
    - pęczak: 3 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - oregano: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki: 2 łyżeczki
    - śmietana kwaśna: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa brukselkowa z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por kroimy w półplasterki i smażymy ok. 5 min. na maśle. Na gotujący się bulion wrzucamy pęczak i gotujemy 10 min, po czym dodajemy brukselkę pokrojoną w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości) oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Dodajemy por i gotujemy jeszcze 10 min. tak żeby brukselka nie rozgotowała się i pozostała jędrna. Doprawiamy do smaku. Zdecydowanie polecam podawać ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Pieczarki Por Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować