Zupa brokułowa na rosole

3 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa jest dobra na wszystko.
Pyszna, kremowa zupa brokułowa. Zrobiłam ją na rosole.
Do zupy dodałam serek topiony, który dodaje jej kremowości i delikatne zagęszcza.
Dodatkowo, podkręca też smak. Możecie oczywiście pominąć serek i dodać
tylko śmietankę. Ja jednak wolę wersję z serkiem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l. rosołu
    1 brokuł (500 g.)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek pora
    4 średnie ziemniaki
    100 g. serka topionego śmietankowego
    1/3 szklanki śmietanki 30 %
    1 łyżka masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa brokułowa na rosole 1. Por umyć i przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie na wąskie kawałki.
    Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę.

    W garnku rozgrzać masło. Dodać por, chwilę podsmażyć.
    Następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Podsmażyć ciągle mieszając.
  • Zupa brokułowa na rosole 2. Podsmażone warzywa zalać rosołem.
    Doprowadzić do wrzenia i dodać ziemniaki.
    Gotować około 10 minut, następnie dodać brokuł pokrojony na małe różyczki.
    Gotować 5-7 minut.
    Śmietankę wlać do szklanki, dopełnić gorącą zupą, wymieszać i wlać do garnka
    z zupą. Następnie dodać serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Gotować jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając, żeby serek się rozpuścił.
    Na koniec dodać zieloną pietruszkę. Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować