Zrazy wołowe z kaszą gryczaną i miodowymi buraczkami

4.5 (185 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Smakowite zrazy zawijane z ogórkiem, boczkiem, cebulką z miodowymi buraczkami i aromatyczną kaszą

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA ZRAZY:
    - wołowina zrazowa: 900 gramów
    - ogórki kiszone: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - boczek wędzony surowy: 200 gramów
    - musztarda Dijon: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - włoszczyzna: 1 opakowanie
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - ziele angielskie: 1 szczypta
    - liść laurowy: 2 sztuki
    NA MIODOWE BURACZKI:
    - buraki ćwikłowe: 4 sztuki
    - miód: 5 łyżek
    - wino czerwone wytrawne: 1 szklanka
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - gwiazdki anyżu: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    NA KASZę:
    - kasza gryczana prażona: 2 szklanki
    - woda: 4 szklanki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - sól: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy wołowe z kaszą gryczaną i miodowymi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZRAZY:
    Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, podzielić na 4 równe części, rozklepać tłuczkiem na cienkie placki pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
  • 2. Rozklepane mięso posmarować cienko musztardą, ułożyć na środku ćwiartkę ogórka, pasek boczku i piórka cebuli, po czym zwijać od siebie w walec robiąc zakładkę po bokach, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz w czasie duszenia.
  • 3. Gotowe roladki obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju rumieniąc z każdej strony. Ułożyć zrazy w rondlu, zalać wodą do wysokości mięsa, dodać obraną i rozdrobniona włoszczyznę oraz przyprawy, dusić na małym ogniu.
  • 4. Gdy zrazy są miękkie, należy je wyjąć z sosu, który trzeba odcedzić i zredukować, czyli odparować płyn do połowy objętości, doprawić solą i pieprzem. W gorącym sosie rozprowadzić zimne masło. Nie gotować.
  • 5. MIODOWE BURACZKI:
    Buraki umyć, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (160 st. C) i piec do miękkości, wystudzić, po czym wykroić kulki specjalna łyżką lub pokroi ć w paski, Do rondla wlać miód, wino, ocet, dodać anyż i gotować kilka minut na małym ogniu. Włożyć do sosu buraczki i gotować aż sos stanie się gęsty i oblepi buraczki lśniącą glazurą.
  • 6. KASZA:
    Kaszę zalać zimną wodą, osolić, doprowadzić do wrzenia, gotować 15 minut, dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia, przykryć garnek pokrywką , wstawić do gorącego piekarnika (80 st. C) i trzymać około 40 minut.
  • 7. PODSUMOWANIE:
    Zrazy podawać polane sosem w towarzystwie kaszy i buraczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kasza gryczana Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować