Mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała....... wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą
2.nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę........ nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić nadzienie - można podać 2 porcje z jednego zraza
3.obsypane mąką podsmażyć na gorącym oleju, jeśli zostało nadzienie to wsypać je do rondla......... wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu
4.2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając
5.BURACZKI:na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając, na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i szybko wszystko wymieszać na małym ogniu
Komentarze