Zraz zawijany z mielonego

0 (0 ocen)

Zraz zawijany z mielonego.

Składniki:

  • 50 dag mięso mielone
    1 cebula
    0,5 bułki namoczonej w mleku
    1 jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    majeranek
    maggi
    4 plastry szynki wędzonej
    1 ogórek kiszony
    1 cebula

    Sos.
    3 dag grzyby suszone
    1 kostka bulion grzybowy
    100 ml. śmietana kremówka 36%
    pieprz
    mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zraz zawijany z mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos.
    Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru.
    Mięso.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte.
    Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka.
    Mięso podzielić na 4 części.
    Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC.
    Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni.
    Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować