Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone, osuszone mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy dosyć mocno na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa.
2.Solimy i obsypujemy pieprzem. Na każdym płacie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Na płaty nakładamy boczek- plastry, ogórki pokrojone w słupki i cebulę w pióra.
3.Zwijamy w rulon, zbierając również boki do środka i spinamy wykałaczkami.
4.Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej. Zrazy obsmażamy z każdej ze stron na dość mocno brązowy kolor, im ciemniejszy zraz tym sos będzie bardziej wyrazisty. Następnie
podlewamy ciepłą wodą około 400 ml , dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, majeranek
5.Dusimy mięsko ok 1,5 dolewając w razie czego wodę i sprawdzając czy nasze zrazy są już miękkie. 15 min przed końcem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
6.Na koniec do 3/4 szklanki z zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy aż się rozpuści dodajemy 2 łyżki gorącego płynu z garnka, jeszcze raz mieszamy i dolewamy do całości aby zagęścić
7.ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę, by nas sos był bardziej delikatny
Komentarze