Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i cebulką

4.49 (170 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, miękkie, soczyste mięsko, czas przygotowania wynagradza smak

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 duże porcje :


    600 g mięsa wołowego, u mnie ligawa
    25 dag boczku wędzonego
    5 ogórków kiszonych
    1 cebula
    3 łyżeczki musztardy
    4 ząbki czosnku
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek liścia laurowego
    1 łyżka majeranku
    sól oraz pieprz
    olej
    1 łyżka mąki
    4 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone, osuszone mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy dosyć mocno na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa.
  • 2. Solimy i obsypujemy pieprzem. Na każdym płacie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Na płaty nakładamy boczek- plastry, ogórki pokrojone w słupki i cebulę w pióra.
  • 3. Zwijamy w rulon, zbierając również boki do środka i spinamy wykałaczkami.
  • 4. Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej. Zrazy obsmażamy z każdej ze stron na dość mocno brązowy kolor, im ciemniejszy zraz tym sos będzie bardziej wyrazisty. Następnie
    podlewamy ciepłą wodą około 400 ml , dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • 5. Dusimy mięsko ok 1,5 dolewając w razie czego wodę i sprawdzając czy nasze zrazy są już miękkie. 15 min przed końcem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • 6. Na koniec do 3/4 szklanki z zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy aż się rozpuści dodajemy 2 łyżki gorącego płynu z garnka, jeszcze raz mieszamy i dolewamy do całości aby zagęścić
  • 7. ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę, by nas sos był bardziej delikatny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować