TORT IMIENINOWY - "ZOŚKA"

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Przepis "Placek Zośka" znalazłam przeglądając moje stare przepisy. Dokonałam w nim kilka zmian i oto powstał ten tort który upiekłam na imieniny mamy mojego męża.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt makowy:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
    1/3 szklanki suchego maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt kakaowy
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki maki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa krówkowa - truflowa:
    250 ml serka waniliowego
    100 ml śmietany kremówki 36%
    200 gram masy krówkowej - truflowej
    1 śmietan fix
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki ciepłej wody

    Pianka wisniowa:
    250 ml serka waniliowego
    250 ml śmietanki
    1 śmietan fix
    1 galaretka wiśniowa
    2 łyżki żelatyny
    1 szklanka przegotowanej wody

    Mus wisniowy:

    2 galaretki wiśniowe
    wisnie drylowane z 1 l kompotu
    2 szklanki przegotowanej wody

    Bita smietana do dekoracjii:
    1 smietan fix
    250 ml śmietany kremówki
    3 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wody


Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort imieninowy - "zośka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15fi5ox 1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło Wyłożyć na tortownice rednica 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 15-20 min w temp. 160 stopni.
  • image-0uwgcha 2. Biszkopt kakaowy:
    Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
  • image-23bhtga 3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło Na koncu dodac suchy mak. Wyłożyć na tortownice rednica 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 15-20 min w temp. 160 stopni.
  • image-1ayetl6 4. Krem krówkowy:
    Śmietankę ubić ze smietan fix dodać serek. Żelatynę rozpuścić w wodzie, delikatnie zmiksować. Dodać masę krówkową i delikatnie wymieszać.
  • image-0uxv86e 5. Pianka wiśniowa:
    Galaretkę i żelatyne rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić ze smietan fix dodać serek, galaretke, delikatnie zmiksować.
  • 6. Mus wisniowy:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody odstawić do lekkego steżenia. Wiśnie zmiksować w blenderze dodać do tężejącej galaretki.
  • image-1r89cl4 7. Skladanie tortu:
    1. Biszkopt jasny.
    2 Masa krówkowa-truflowa.
    3. Biszkopt makowy.
    4 Pianka wiśniowa
    5.Biszkopt ciemny.
    6 Bita smietana i mus wiśnowy
  • image-1ep3371 8. Bita śmietana:
    Śmietankę ubić ze śmietan fix dodać żelatynę,Przed dekoracją schłdzić wtedy ksztalty kwiatków nie bedą się zlewać, udekorować tort. Wyłożyć tężejący mus wiśniowy.

Porady

Inspiracją rozetek był przepis który pochodzi z:http://www.przyslijprzepis.pl/uzytkownik/babcia-tereska/st/recipes?page=7 Jeśli nie chcemy aby mak był zbyt wyczuwalny w cieście ( twardy) możemy go dzień wcześniej sparzyć wrzątkiem i rozłożyć na ściereczke do wysuszenia. Mus wiśniowy najlepiej rozłożyć przed nałożeniem różyczek z bitej śmietany wtedy są lepiej wyeksponowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować