Pyszne danie z podrobów, nie wszyscy lubią, ale ja zachęcam. Danie jest wyjątkowo smaczne z dodatkiem fasolki szparagowej, podane z ryżem oraz surówką to prawdziwa uczta.
20 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg żołądków z indyka
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 marchew
½ kg fasoli szparagowej
10 dag grzybów mun
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka miodu
½ łyżeczka tabasco
Sól
Żołądki z indyka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki myjemy, usuwamy błonki, kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby Mun moczymy w gorącej wodzie.
2.Czosnek i imbir obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie.
3.Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w słupki marchew i umytą pokrojoną na mniejsze części fasolę.
Grzyby Mun kroimy w paseczki, dodajemy do warzyw.
Podlewamy jedną szklanką wody, wsypujemy sól, wlewamy ocet, sos sojowy, miód oraz tabasco. Gotujemy 20 minut.
4.Po tym czasie warzywa łączymy z żołądkami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.
Komentarze